Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download
Descoperă natura şi trăieşte aventura în Bazinul Fizeşului

Castelul Bánffy - Bonțida. Este cel mai mare castel din Transilvania. Construcția datează din 1652, ansamblul fiind format dintr-un corp principal, două corpuri secundare și grajdurile castelului. Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile ulterioare (1750-1850) au fost făcute în stil baroc, respectiv romantic. În anul 1944, familia Bánffy a fost evacuată de trupele germane, care au folosit castelul drept spital, iar când s-au retras au dat foc castelului provocând distrugeri importante.În perioada comunistă, castelul a funcționat ca C.A.P., iar arborii din parc au fost tăiați pentru lemne de foc. În 1990, când a fost declarat monumente istoric, castelul era o ruină. Renovarea a început în 1999, sub patronajul Prințului Charles al Marii Britanii. Comuna Bonțida, sat Bonțida nr. 152-154.
(http://www.monumenteuitate.org/ro/monument/288/Bontida-Banffy)

Conacul Béldy - Geaca. Este o clădire construit în anul 1880 în stil neoclasic, cu elemente de arhitectură populară, situată în centrul localității Geaca, pe o colină domoală, înconjurat de o plantație de castani. Castelul a aparținut familiei Béldy, stabilită în zonă în secolul al XIX-lea. Akos Béldy a deținut rangul de prefect al Clujului între 1888 și 1905, motiv pentru care a locuit aici cu familia. Castelul este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, dar interiorul clădirii este distrus, scările fiind nepracticabile. Clădirea a fost revendicată de către urmașii familiei conților Béldy. Comuna Geaca, sat Geaca nr. 364.

Castelul Wass - Țaga a fost construit în secolul XVIII în stilului baroc transilvănean și inițial era compus din clădirea principală, dreptunghiulară, care se mai păstrează și azi și trei pavilioane, complet distruse. Clădirea este astăzi degradată, parțial locuită, înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj. Comuna Țaga, sat Țaga nr. 139.

Conacul Kemény - Jucu de Sus. Conacul, numit și castelul cu foișor, a fost construit în secolul XIX, în formă de L. Este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj și în prezent aici funcționează Scoală Generala “G. Barițiu”. Comuna Jucu, sat Jucu de Sus nr. 463-464.

Conacul Dujardin - Coasta. A fost construit în secolul al XVIII-lea. Este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj și se află actualmente în paragină. Comuna Bonțida, sat Coasta nr. 120.

Ansamblul monumental ”De-semne spre Cer, pentru ploaie si curcubeu” - Tăușeni. Monumentul, amplasat pe un deal abrupt ce desparte satul Tăușeni în două, a fost realizat de artistul plastic Alexandru Chira, și constă dintr-un ansamblu de 16 elemente de mari dimensiuni, colorate, concepute ca un traseu inițiatic. Construcția a început în anul 1994, iar ultimul element, “ochiul de pasăre”, a fost amplasat în 2013. Comuna Bonțida, sat Tăușeni.
http://www.descopera.ro/cultura/929221-lucrarea-fara-de-sfarsit

Casa Satului (Faluhaz) - Lacu, este o veche casă țărăneasca cu pridvor, în care a fost amenajat un muzeu ce conține piese de mobilier pictate, cufere și obiecte de uz casnic, toate donate de locuitorii satului. Comuna Geaca, sat Lacu nr. 129.