Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download
Descoperă natura şi trăieşte aventura în Bazinul Fizeşului

Ecoturism

Observarea și aprecierea naturii

Ecoturismul, în accepțiunea Asociației de Ecoturism din România (AER), este o formă de turism în care principala motivație a turistului este observarea și aprecierea naturii și a tradițiilor locale legate de natură și care trebuie să aibă un caracter educativ, să folosească resurse umane locale, să fie bazat respect pentru natura – conștientizarea turiștilor și a comunităților locale, pe conservarea și protejarea naturii, cu un impactul negativ minim asupra mediului natural și socio-cultural. (definiție adoptată de AER după definiția consacrată dată de Organizația Mondială a Turismului)

PRINCIPIILE DE ECOTURISM

Aceste principii (agreate de AER) trebuie să fie puse în practică atât de cei ce dezvolta produse ecoturistice, cât și de cei ce planifică dezvoltarea unei zone pe bază de ecoturism.

1. Focalizare pe zone naturale

Ecoturismul se axează pe experiența directă și personală în natură, se desfășoară în cadrul naturii și se bazează pe utilizarea ei, respectiv a caracteristicilor geomorfologice, biologice, fizice și culturale ale acesteia.

2. Interpretarea produsului ecoturistic

Ecoturismul oferă posibilități de experiențe în natură ce duc la o mai bună înțelegere, apreciere și bucurie de a descoperi și ocroti natura și cultura tradițională locală, atât pentru vizitatori, cât și pentru comunitatea locală. Produsele de ecoturism atrag acei turiști ce doresc să intre în interacțiune cu mediul natural, iar ce dezvoltă sau coordonează activități ecoturistice trebuie să ofere un nivel corespunzător de înțelegere a valorilor naturale și culturale ale zonelor vizitate.

3. Principiul durabilității din perspectiva protejării mediului natural

Activitatea de turism trebuie să fie planificată și derulată astfel încât să reducă impactul produs asupra naturii, să conserve și să pună în valoare mediul natural și cultural în care se desfășoară, prin recunoașterea și aplicarea practicilor caracteristice turismului durabil.

4. Contribuție la conservarea naturii

Ecoturismul implică participarea la conservarea ariilor naturale vizitate, oferind modalități constructive pentru bunul management și conservarea acestor arii naturale (ex: oferirea ajutorului financiar în acțiunile de reabilitare a ariilor naturale, strângerea deșeurilor lăsate de turiști sau contribuția către organizațiile de conservare).

5. Contribuție constructivă la dezvoltarea comunităților locale

Beneficiile ecoturismului trebuie să revină în mare parte și comunităților locale. Beneficiile locale pot proveni din folosirea ghizilor locali, cumpărarea de bunuri și servicii locale și folosirea facilităților locale.

6. Gradul de satisfacere a turiștilor

În dezvoltarea produselor ecoturistice trebuie avut în vedere faptul că, în general, potențialii turiști din acest domeniu au un nivel ridicat de educație și de așteptări. Astfel, gradul de satisfacere legat de produsul ecoturistic este esențial, experiența oferită îndeplinind sau chiar depășind gradul de așteptare al turiștilor.

7. Marketing corect

Se urmărește realizarea unui marketing corect, ce duce la așteptări realiste. Marketingul pentru ecoturism oferă clienților informații complete și responsabile care conduc la creșterea respectului pentru mediul natural și cultural al zonelor vizitate și a gradului de satisfacere a turiștilor.

Sistemul de certificare

Sistemul de Certificare în Ecoturism este un mecanism care aplică în mod practic principiile de bază ale ecoturismului pentru a asigura conservarea naturii și dezvoltarea durabilă a comunităților locale prin turism.

Sistemul de Certificare în Ecoturism se aplică pe două categorii diferite:

Programe de ecoturism oferite de tur-operatori sau ghizi (maxim 15 participanți);

Pensiuni mici în zone rurale și naturale (maxim 25 de camere).

Pentru înscrierea în procesul de certificare este nevoie de completarea unei cereri de evaluare și a fișei de evaluare pentru tur sau cazare, documente ce trebuie trimise Asociației pentru Ecoturism din România.

Pentru detalii, vizitați pagina oficială AER http://www.eco-romania.ro/reteaua-eco-romania/membrii-certificati