Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download
Fedezd fel a természetet és éld át a kalandot a Füzes-Vízgyűjtőjében
ROSPA 0104 Bazinul Fizeşului

A Füzes-vízgyűjtőt a Natura 2000 ROSPA0104 – 2007 -ben (H.G.1284/2007) jelölte természetvédelmi területté, majd 2011-ben (H.G. nr. 971/2011) változtatták, illetve csatoltak hozzá területeket. Napjainkban összterülete 1627 hektár és magába foglalja a legfontosabb mocsaras és lápos területeket Erdélyből, ezek közt megtalálható a Csukás-tó és a széki bokros cserjés területek. ROSPA0104  ezen belül két fontos területet foglal magába, két külön zónát alkotva. Az első a Csukás-tó és a széki cserjés területek közötti zóna, míg a második magába foglalja a Füzes-folyó, Cege, Gyeke és Vasszentgothárd, ezek lápos területeit. Ide tartozik meg a Csukás erdő is.

A heterogén terület otthont ad 140 madárfajnak, amiből 38 különösen fontos szerepet játszik a terület bioszférájában, míg két faj globális szinten, mint a Cigányréce (Aythya nyroca), ami tavakon fészkel, és a haris (Crex crex), ami a közeli réteken és legelőkön fészkel. Magas a fenyegetettségi rátája másik 8 fajnak: Bölömbika (Botaurus stellaris), Törpegém (Ixobrychus minutus), Kis vízicsibe (Porzana parva), Barna rétihéja (Circus aeruginosus), ezek mind a cserjésben fészkelnek, valamint erdei és nyílt területek fajai, mint az Európai lappantyú (Caprimulgus europaeus), Közép fakopáncs (Dendrocopos medius), Parlagi pityer (Anthus campestris) and Karvalyposzáta (Sylvia nisoria).

A Natura 2000 ROSPA0104 Füzes-medence Erdély északnyugati területein fekszik, alig 50 km-re Kolozsvártól, megközelíthető a 109C útvonal  Szamosujvár - Cege - Pusztakamarás irányából, Szamosújvár irányából a DN1C útvonalról és Pusztakamarás DN16 Kolozsvár - Szászrégen irányából.

 

Standard form ROSPA0104 Bazinul Fizeșului

Site limits in kmz format (Google Earth)