Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download
Fedezd fel a természetet és éld át a kalandot a Füzes-Vízgyűjtőjében
ROSCI 0099 Lacul Știucilor - Sic - Puini - Bonțida

A Natura 2000 ROSCI0099 Csukás-tó - Szék - Kispulyon - Bonchida terület egy nagyon heterogén terület látvány szempontjából, ami magába foglal nedves (lápos,mocsaras) területeket, természetes tavakat és tavacskákat, valamint legelőket, réteket, nádasokat és erdőket. Felterjesztették 2007-ben (az 1964/2007 majd a 2387/2011 változtatott és kibővített rendelet alapján) 9 típusú természetes élőhelye végett, az élőhelyvédelmi területek listájára.A felmérések szerint azon szervek által akik gyámsági joggal rendelkeznek ezen területek fölött, újabb két élőhely típust sikerült hozzáadni a meglévőkhöz: Natura 2000 élőhely 6210 meszes alapkőzetű féltermészetes száraz gyepek és cserjésedett változataik (Festuco-Brometalia) és 62C0* Ponto-szármatai sztyeppék. Fajok melyek védelmet kaptak: a Sárgahasú unka (Bombina variegata) és Vöröshasú unka (B. bombina), két bogárfaj, Nagy szarvasbogár (Lucanus cervus) és a Szarvas ganéjtúró (Bolbelasmus unicornis), és három növényi faj: Piros kígyószisz (Echium russicum), Tátorján (Crambe tataria) és Fénylő zsoltina (Serratula lycopifolia). Összességében ez az élőhely magába foglal 670 különböző növényi fajt, ezen belül helyi fajokat és alfajokat, mint az Astragalus exscapus ssp. transsilvanicus és a Búzavirág (Centaurea ruthenica), amelynek csak két populációja van az egész Európai Unióban, és Egyhajúvirág (Bulbocodium versicolor), Pompás zsoltina (Serratula wolffii) és Törpe nőszirom (Iris pontica), ezek mint veszélyeztetett fajok úgy Romániában és az Európai Unióban. Az erdei ökoszisztémák töredezettek, szigetekre tagolódva kevés egymás közötti kapcsolatokkal. Az erdők túlnyomórészt ezen fajokból állnak amik a közönséges gyertyán (Carpinus betulus) és a Kocsánytalan tölgy (Quercus petraea).

Ez a terület mintegy 3.798 hektáros terület, 10 különböző zónával - szigetekkel határolva, néhol átmeneti jelleget sem öltő területek, melyek Bonchida, Magyarkályán, Ördöngösfüzes, Gyeke, Zsuk, Magyarpalatka, Szék, Cege és Szamosujvár adminisztrációs területeihez tartoznak.

A ROSCI0099 terület Erdély északnyugati részén foglal helyet, nagyjából 50 km-re Kolozsvártól, és a 109C Szamosújvár - Cege - Pusztakamarás útvonalon, valamint a Szamosújvár DN1C vagy a Pusztakamarás (DN16 Kolozsvár - Szászregen) útvonalon érhető el.

Standard form Natura 2000 ROSCI0099 Pike Lake-Sic-Puini-Bonțida

Site limits in kmz format (Google Earth)